Новини та події

В Україні буде проведена масштабна приватизація всіх державних підприємств, за винятком стратегічних об’єктів

Наприкінці серпня Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради законопроект 4541а, що відкриває доступ до приватизації більш ніж 1000 об’єктів, які протягом усіх років незалежності України не підлягали приватизації.

«Я звертаюся до парламенту – негайно прийняти закон про перелік об’єктів, які не підлягають приватизації. Уряд іде на наймасштабнішу приватизацію. Ми вилучаємо з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, 1251 об’єкт», – повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи План дій «Відновлення України» на засіданні Кабінету Міністрів України в середу, 3 вересня.

До кінця 2014 року Кабінет Міністрів України планує продати на приватизаційних конкурсах пакети акцій 164 підприємств. Відповідний перелік об’єктів затверджено 17 липня 2014 року на засіданні Кабінету Міністрів України. При номінальній вартості пакетів акцій в 3 млрд гривень, їх ринкова вартість оцінюється Фондом держмайна приблизно в 15 млрд гривень.

Уряд України включив до переліку об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації в 2014 році, пакети акцій Одеського припортового заводу (99,567%), Миколаївського Чорноморського суднобудівного заводу (9,604%), 18 енергетичних компаній, 4 теплоелектроцентралей і 36 підприємств з газифікації та газопостачання. Зокрема, планується виставити на продаж 78,29% пакету акцій компанії «Центренерго» (керує Трипільською, Вуглегірською та Зміївською ТЕЦ), по 70% – компаній «Миколаївобленерго» і «Хмельницькобленерго», по 25% – в «Київенерго» і «ДТЕК Дніпроенерго», 99,99% Одеської ТЕЦ, по 51% – в компаніях «Кіровоградгаз» і «Черкасигаз», а також по 25% – в «Дніпропетровськгаз», «Вінницягаз» та «Львівгаз».

Приватизації в 2014 році підлягає також ряд об’єктів у видобувній промисловості та у сфері будівництва, серед яких ПАТ «Дніпрометробуд», ПАТ «Донбасшахтобуд», ПАТ «Вуглепромпранс» (по 100% акцій), ПАТ «Славутський завод залізобетонних виробів» (95,85%), ТОВ Керамнадра (50,451%), ПАТ «Херсонводбуд» (49,549%) і ПАТ «Укрзахідвуглебуд» (48,667%), ПАТ «Індустріальна скляна компанія» (23%), ПАТ «Будівельно-монтажне управління 20» (14,392%).

Крім того, до переліку об’єктів приватизації в поточному році внесено такі об’єкти охорони здоров’я, спорту і відпочинку як ПрАТ «Президент-готель» (100%), ТОВ «Оздоровчий комплекс «Пролісок» (31,07%), ПАТ «Атомпрофоздоровниця» (30%), ВАТ «Туристичний комплекс «Черемош» (9,677%).

З початку 1990-х років діяльність юристів «Сергій Козьяков і Партнери» тісно пов’язана з вирішенням численних правових питань у сфері приватизації державної власності – від участі в розробці перших законів України про приватизацію державного майна до безпосередньої участі в приватизаційних процесах (від консультацій з правових питань приватизації до представництва інтересів покупців при проведенні конкурсів/аукціонів з продажу об’єктів приватизації).

Юристи «Сергій Козьяков і Партнери» супроводжували різні етапи приватизації таких підприємств, як «Криворіжсталь», Київський кисневий завод, «Чернігівнафтопродукт», «Чернівцінафтопродукт», «Трипільський біохімічний завод», «Хмельницькнафтопродукт», «Суминафтопродукт», «Житомирнафтопродукт», «Дніпропрес», «УМАНЬАГРОПОСТАЧ», «Ленінська Кузня», Дрогобицький дослідний завод (ВАТ «Галол»), Вінницька кондитерська фабрика, Готель «Либідь», Універмаг «Україна»; «Львівоблбакалея»; НДІ прикладної акустики, Київський завод «Радар», АТП «Київміськбуду», АТП «Ахтіар» і десятків інших.

У 2013 році «Сергій Козьяков і Партнери» брали участь у процесі приватизації «Донбасенерго», надаючи своєму клієнтові всебічну допомогу з підготовки та участі в аукціоні з продажу державного пакета (60,773%) одного з провідних енергопідприємств України.

Юристи «Сергій Козьяков і Партнери» завжди готові надати своїм клієнтам правову допомогу з будь-яких аспектів приватизації об’єктів державної власності, а саме:

• консультації з питань відчуження майна державних підприємств (акцій, об’єктів незавершеного будівництва, цілісних майнових комплексів, окремого індивідуально визначеного майна);
• супровід процесу створення спільних підприємств;
• представництво інтересів клієнтів у процесі приватизації державного майна, співпраця з Фондом державного майна України та його регіональними відділеннями;
• надання правової допомоги підприємствам – об’єктам приватизації та їх трудовим колективам;
• підготовка пакетів документів для участі в конкурсах / аукціонах, включаючи одержання необхідних дозволів Антимонопольного комітету України;
• юридичний супровід угод з перепродажу об’єктів приватизації, включаючи одержання необхідних дозволів органів приватизації та Антимонопольного комітету України (в передбачених законодавством випадках);
• представництво інтересів власників об’єктів приватизації при перевірках органами приватизації виконання умов договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації та конкурсних зобов’язань;
• надання рекомендацій щодо виконання конкурсних умов та інвестиційних зобов’язань;
• сприяння врегулюванню спірних питань, пов’язаних з приватизаційними процесами, в досудовому порядку, представництво інтересів клієнтів в судових спорах з питань приватизації.