Публікацiї

Наталія Ісаханова: у 2013 році була значно активізована робота Антимонопольного комітету України в усіх напрямках

“Юридична Газета” 17 грудня 2013 р., №51-52
Тематичний розділ “Юридична практика”
Антимонопольна практика

Наталія Ісаханова, партнер АО “Адвокатська фірма “Сергій Козьяков та Партнери”.

На наш погляд, практика Антимонопольного/конкурентного права, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, продовжувала розвиватися у 2013 році досить стабільно. На сьогоднішній день ця практика є однією із провідних практик нашої фірми та займає істотну частку серед інших практик.

Однією з важливих подій з точки зору розвитку конкуренції в України було ухвалення КМУ розробленої Антимонопольним комітетом концепції Загальнодержавної програми розвитку конкуренції в Україні на 2013-2023 роки. Основною метою Програми є розвиток конкуренції як одного з основних засобів забезпечення сталого економічного зростання, покращення умов ефективного функціонування товарних ринків, удосконалення їх державного регулювання. Досягнення зазначеної мети потребує вжиття комплексу послідовних взаємопов’язаних заходів з боку державних органів, а саме: узгодження промислової, інвестиційної, аграрної, зовнішньоекономічної, цінової політики та політики захисту прав споживачів з антимонопольно-конкурентною політикою, сприяння розвиткові малого і середнього бізнесу та інфраструктури товарних ринків. Цей документ може стати дуже важливим для забезпечення розвитку конкуренції в України. Але успіх в його імплементації буде залежати не тільки від роботи АМКУ, але й дієвості багатьох інших державних інституцій, від яких залежить функціонування економіки.

Негативною тенденцією для економіки України є існування нерівних умов конкуренції для суб‘єктів підприємницької діяльності, що проявляється у неоднакових режимах оподаткування, субсидіях з боку держави чи місцевої влади, пільговому доступу до земельних ділянок, проблемах із залученням фінансових ресурсів, вибірковому контролі з боку регулюючих та перевіряючих органів.

Варто наголосити, що в 2013 році була значно активізована робота Антимонопольного комітету України в усіх напрямках, особливо увагу із яких заслуговує розслідування порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Як і в попередні роки увага приділялася стратегічним ринкам, а саме: ринку агропромислового комплексу, ринку паливно-енергетичного комплексу, фармацевтичному ринку та ін. Це призвело до збільшення кількості звернень до суду з боку компаній, у відношенні до яких були проведені розслідування порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

2013 рік почався з деякого пожвавлення як на світовому, так і українському ринках M&A, хоча таке пожвавлення, в більшості випадках, було пов‘язане з економічною кризою, що збільшило об‘єми робіт у напрямку юридичного супроводження таких угод, включаючи питання антимонопольного/конкурентного права.

Також необхідно звернути увагу і на певні очікування юридичного бізнесу на підписання Угоди про Асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, яка містить цілу низку норм, що мають регулювати питання конкуренції, державні закупівлі та субсидій. На жаль підписання цієї Угоди було зірвано за ініціативи саме української сторони.

Найпріоритетнішими напрямами нашої фірми у сфері антимонопольного/конкурентного права у 2013 році було надання повного комплексу юридичних послуг з питань реструктуризації існуючого бізнесу, юридичне супроводження угод M&A, а також консультування та представлення інтересів клієнтів, у відношенні до яких проводилися розслідування порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Наступного року практика буде розвиватися в залежності від економічної ситуації в Україні. На наш погляд, будуть мати продовження розслідування АМКУ, особливо, на ринках, що мають стратегічне значення для економіки країни. Збережеться тенденція реструктуризації бізнес структур, що будуть потребувати вирішення також й питань з антимонопольного/конкурентного права.